Λάρισα: «Ημερίδα για τις καινοτομίες στη λίπανση των δημητριακών» στις εγκαταστάσεις του ΘΕΣγη

                                                         
Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Καινοτομίες στη λίπανση των δημητριακών. Η περίπτωση της σημειακής λίπανσης στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου» θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 06:00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ» στο 3ο χ.λ.μ. Λάρισας – Βόλου.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για τις νέες λύσεις στην λίπανση των δημητριακών μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Εκτός από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, και για το Μέτρο 16 «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» καθώς και για την μετάβαση στις νέες παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 από στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. 

Επιπλέον ο Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ο Δρ. Λευτέρης Ευαγγέλου από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών, του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», θα παρουσιάσουν νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες για τη λίπανση του καλαμποκιού ενώ έμφαση θα δοθεί στη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας “ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ”.

Το έργο υλοποιείται  στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022.

Μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ” είναι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Συντονιστής Φορέας), το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ «ΘΕΣΓΗ», η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η «PRO DEPOT».

Κύριος στόχος του πιλοτικού έργου της ομάδας είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης αζώτου μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταβαλλόμενης παροχής αζώτου. Το έργο προτείνει στους Έλληνες παραγωγούς φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για την αύξηση της παραγωγής και της διατροφικής αξίας των ελληνικών προϊόντων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

18.00 – 18.10Προσέλευση – Εγγραφή
18.10 – 18.20Χαιρετισμοί – Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ»
18.20 – 18.40Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για την Καινοτομία– Οι νέες παρεμβάσεις ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Νίκος Παπακωνσταντίνου, Στέλεχος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων, GAIA
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
18.40 – 18.50Το Μέτρο 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022
Μαρία Κορρέ, Στέλεχος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
18.50 – 19.00Διάλειμμα
19.00 – 19.20Μετάβαση από την συμβατική λίπανση στη λίπανση μεταβλητής παροχής
Δρ. Λευτέρης Ευαγγέλου, Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών
Φυτών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»
19.20 – 19.40Εφαρμογή υγρής λίπανσης με μεταβλητή παροχή στο καλαμπόκι (έργο ΚΑΛΛΙΣΤΗ)
Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας, Κέντρο «Γαία»,
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
19.40 – 20.10Συζήτηση