ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ: Σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι, με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του έργου ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ, που αφορά τη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι, με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» στη Λάρισα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας «ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 με πρωτοβουλία των μελών της Επιχειρησιακής Ομάδας «ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ», που είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (συντονιστής φορέας), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγη», η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η PRODEPOT.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν τόσο για τις εργασίες βελτίωσης της αποδοτικότητας με τη χρήση αζώτου μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταβαλλόμενης παροχής αζώτου στο καλαμπόκι, όσο και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΠΑΑ και το Μέτρο 16 που αφορά τη «Συνεργασία».

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπροέδρος του «ΘΕΣγη», με τον δημοσιογράφο της «ΥΧ» Γιώργο Ρούστα.
Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπροέδρος του «ΘΕΣγη», με τον δημοσιογράφο της «ΥΧ» Γιώργο Ρούστα.

Βαγγέλης Παναγιώτου, «ΘΕΣγη»

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του αντιπροέδρου του «ΘΕΣγη», Βαγγέλη Παναγιώτου, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και τους παραγωγούς, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή της μεταβλητής λίπανσης στο καλαμπόκι (ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός). «Το έργο ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ είναι από τα πρώτα που υλοποιήσαμε, σε μία προσπάθεια να μεταφέρουμε τη γνώση στον παραγωγό για καλύτερες αποδόσεις και αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει όλοι θα γίνουμε σοφότεροι», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του.

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, διευθυντής αγροτικής Ανάπτυξης & διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Νίκος Παπακωνσταντίνου, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την καινοτομία και τις νέες παρεμβάσεις του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 μίλησε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλυσε τις Παρεμβάσεις του Πυλώνα 2 της ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες έρχονται να στηρίξουν τις οκτώ γενικές παρεμβάσεις για το κλίμα και περιβάλλον, τις επενδύσεις, την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, τη συνεργασία κ.ά., ενώ παρουσίασε και τις βασικές αλλαγές της νέας ΚΑΠ σε σύγκριση με την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η Μαρία Κορρέ, στέλεχος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μαρία Κορρέ, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Από την πλευρά της, η Μαρία Κορρέ, στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έδωσε πληροφορίες σχετικά με το Μέτρο 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ, ενώ μίλησε και για τους ρόλους των μελών του έργου. Πιο συγκεκριμένα, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ήταν ο συντονιστής φορέας, ο οποίος συντόνιζε το έργο και είχε την επιστημονική επίβλεψη. Ο «ΘΕΣγη» εξασφάλισε τα αγροτεμάχια και τις απαιτούμενες καταγραφές και ενέργειες για την άντληση δεδομένων, ενώ ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε δειγματοληψίες εδάφους/φυλλώματος/καρπού και σε εργαστηριακές αναλύσεις. Η PRODEPOT, από την πλευρά της, προχώρησε στην ενοικίαση/βαθμονόμηση του συστήματος λίπανσης και στην επεξεργασία δεδομένων λίπανσης και η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είχε την ευθύνη συντονισμού των δράσεων διάχυσης.

Ο Δρ Σταμάτης Σταματιάδης, διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σταμάτης Σταματιάδης, συντονιστής του έργου

Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας, Κέντρο «Γαία», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και συντονιστής του έργου ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ, Δρ Σταμάτης Σταματιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα σχετικά με την εφαρμογή υγρής λίπανσης με μεταβλητή παροχή στο καλαμπόκι (έργο ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ).

Ο κ. Σταματιάδης παρουσίασε με πίνακες και χάρτες το ρομποτικό σύστημα λίπανσης, που αποτελείται από ενεργούς αισθητήρες, επεξεργαστή δεδομένων, controller, κύκλωμα ροής και διανομέα κυμαινόμενων δόσεων, τα πλεονεκτήματα της υγρής λίπανσης, τις απεριόριστες δυνατότητες του συστήματος, όπως και τα αποτελέσματα της επιφανειακής λίπανσης σε τρεις αγρούς καλαμποκιού και τα οφέλη σε σύγκριση με τη συμβατική λίπανση. Ως προς την οικονομική ανάλυση, τόνισε πως η μεταβλητή παροχή είναι οικονομικά συμφέρουσα εν μέρει, γιατί η ενιαία λίπανση από τους παραγωγούς είναι υπερβολική. Ο ίδιος κατέληξε με τα εξής συμπεράσματα: Πλεονεκτήματα του συστήματος μεταβλητής παροχής όσον αφορά την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, το κόστος κατασκευής και συντήρησης. Οι παραγωγοί μπορούν να υιοθετήσουν αυτό το σύστημα μεταβλητής παροχής, εάν είναι τόσο κοντά στην οικονομικά βέλτιστη δόση σε διαφορετικούς αγρούς και έτη. Η αξιολόγηση του έργου ακολουθεί τη ροή των δεδομένων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2024. Η πρόσφατη αύξηση του κόστους των λιπασμάτων μεταφράζεται σε οφέλη της τάξης των 15-20 ευρώ/στρέμμα μεγαλύτερα από εκείνα της συμβατικής μεθόδου λίπανσης. Η εκτίμηση του οφέλους δεν περιλαμβάνει το κόστος της τεχνολογίας και της διαθεσιμότητας των υγρών λιπασμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά, επίσης, δεν συνυπολογίζει τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, του εδάφους και της ατμόσφαιρας.

Ο Δρ Λευτέρης Ευαγγέλου, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου βιομηχανικών & κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Λευτέρης Ευαγγέλου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Για τη μετάβαση από τη συμβατική λίπανση στη λίπανση μεταβλητής παροχής μίλησε ο Δρ Λευτέρης Ευαγγέλου, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Ευαγγέλου εξήγησε γιατί η μεταβλητή παροχή αζώτου συμφέρει, σημειώνοντας ότι «οι ανάγκες των φυτών σε άζωτο διαφοροποιούνται στα όρια ενός αγρού τόσο χωρικά όσο και χρονικά (από χρονιά σε χρονιά), η μεταβλητή παροχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χωρικής και χρονικής διακύμανσης της γονιμότητας του εδάφους, με στόχο την αποτελεσματικότερη αζωτούχο λίπανση των καλλιεργειών.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τα απαραίτητα στάδια για τη μεταβλητή παροχή αζώτου και πώς αυτή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της αζωτούχου λίπανσης. Επίσης, ανέλυσε την επίδραση της μεταβλητής παροχής αζώτου στο κόστος παραγωγής και, συμπερασματικά, τόνισε πως «η μεταβλητή παροχή αζώτου μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της ισορροπίας μεταξύ της απόδοσης, του οικονομικού κέρδους και της περιβαλλοντικής προστασίας».

Στην ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδος, Δημήτρης Σοφολόγης, ο δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, Γιάννης Ζαχαριάς, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αγρότης Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρώην προϊστάμενος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Χρίστος Τσαντήλας κ.ά.

Άρθρο αναρτημένο στο ypaithros.gr για την εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα”