Επιχειρησιακό σχέδιο της Ε.Ο. ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ για τη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιχειρησιακής Ομάδας (Ε.Ο.) ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ, που αφορά τη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα, εισάγει μια διεθνώς καινοτόμο τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους παραγωγούς να απομακρυνθούν από την ενιαία λίπανση σε μεθόδους που αξιοποιούν καλύτερα τη γονιμότητα του εδάφους και παρέχουν ισορροπία θρεπτικών σημειακά εντός του αγρού (η ακρίβεια διάγνωσης επιτυγχάνεται από ενεργούς αισθητήρες και από έναν επιστημονικά έγκυρο αλγόριθμο, ενώ η ακρίβεια εφαρμογής οφείλεται σε καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα ροής που ελέγχει την ταχύτητα της αντλίας).

Για την υλοποίηση του έργου, δημιουργήθηκε η Επιχειρησιακή Ομάδα, µε σκοπό τη διασύνδεση της έρευνας µε την παραγωγή. Όπως τόνισε ο Δρ Σταμάτης Σταματιάδης, διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Κέντρο «Γαία» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, για να επιτευχθεί αυτό, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που έχει τον συντονισμό, συνεργάστηκε µε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, για τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις, τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για θέµατα προώθησης και διάχυσης της γνώσης στον αγροτικό κόσµο, την εταιρεία «PRODEPOT» για συστήµατα τηλεπισκόπησης και τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «ΘΕΣγη» στη Λάρισα, που θα κάνει πράξη τα αποτελέσματα του έργου στον αγρό.

Στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας έναντι των συμβατικών εφαρμογών υπό όρους περιβάλλοντος και οικονομίας, η επίδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος να εφαρμόζει σημειακή λίπανση σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή διακριτική ικανότητα και η διάδοση της νέας καλλιεργητικής πρακτικής στον αγροτικό κόσμo.

Καινοτομίες τεχνολογίας

Η ακρίβεια διάγνωσης επιτυγχάνεται από ενεργούς αισθητήρες (40 kHz) και από έναν επιστημονικά έγκυρο αλγόριθμο. Η ακρίβεια εφαρμογής 1-m οφείλεται σε καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα ροής που ελέγχει την ταχύτητα της αντλίας και, επομένως, τη ροή του υγρού μέσω παλμικού συντονισμού. Το σύστημα λειτουργεί με αυτόματη βαθμονόμηση, με πλήρη καταγραφή των δεδομένων της επέμβασης, σε όλα τα είδη τρακτέρ και σε συνθήκες παντός καιρού.

Η πιλοτική εφαρμογή είναι σχεδιασμένη να επιδείξει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της νέας τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες σε κλίμακα συνεταιρισμού, αλλά και σε επίπεδο αγρού για κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας μέσω της παροχής υπηρεσιών λίπανσης από διάφορους φορείς (συνεταιρισμούς/εταιρείες/ιδιώτες).

Αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο ypaithros.gr